Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС иска разследване на стрелбата на снайперистите в Киев

08 март 2014, 15:13 часа • 26385 прочитания

Европейският съюз настоява Украйна да направи в сътрудничество със Съвета на Европа независимо разследване на убийствата на хора от снайперисти в Киев. Това е съобщила на кореспондент на ИТАР-ТАСС Мая Косянчич, прессекретар на върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката на сигурност Катрин Аштън.

Разследването трябва да се извърши в съответствие с международните стандарти и в сътрудничество със Съвета на Европа, е посочила тя, пише БГНЕС.

На 5 март в Интернет се появи запис на телефонен разговор на естонския външен министър Урмас Пает с Катрин Аштън, по време на който те обсъждат заключенията на украински медици, направили аутопсия на загиналите на площад Независимост в Киев. Според естонския министър всички свидетелства показвали, че убитите от двете страни – полицаи и хора от улицата – са застреляни с едни и същи снайпери. Сега все повече се налага мнението, че зад снайперистите стои не Янукович, а някой от новата коалиция, изтъква Пает. На което Аштън отговаря: "Интересно. Трябва да се разследва".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес