Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС има достатъчно газ за зимата, но може да се изправи пред недостиг догодина

12 декември 2022, 15:14 часа • 994 прочитания

Газохранилищата в ЕС са запълнени на повече от 90% и ЕС е осигурил енергийната си сигурност за тази зима, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник.

Само че все още съществува опасност блокът да се сблъска с недостиг през следващата година, ако Русия намали доставките, според Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от "Ройтерс". Тя призова правителствата да действат по-бързо за пестене на енергия и разширяване на използването на възобновяеми енергийни източници.

Въпреки че Русия намали доставките на газ през тази година, Европа избегна сериозен недостиг и започна зимата с препълнени резервоари за съхранение на газ - отчасти благодарение на спешните мерки на ЕС за запълване на хранилищата, както и на периода на меко време и високи цени на газа, които намалиха търсенето на гориво.

Но следващата година може да се окаже още по-тежко изпитание от енергийната криза, която през 2022 г. доведе до рязко повишаване на сметките на европейските домакинства и принуди промишлените предприятия временно да затворят, за да избегнат непосилните сметки за газ. Ако Русия намали малкия дял газ, който все още доставя на Европа, и ако търсенето на синьо гориво в Китай се възстанови от ниските нива, предизвикани от COVID-19, ЕС може да се сблъска с недостиг на газ от 27 милиарда кубични метра през 2023 г., смята МАЕ.

Общото потребление на газ в ЕС е 412 млрд. куб. м през 2021 г., според данни на ЕС.

"Това е сериозно предизвикателство", заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол на пресконференция с Европейската комисия в Брюксел, като добави, че недостигът е щял да бъде около 60 млрд. куб. м без спешните мерки на ЕС.

Потенциалният недостиг би могъл да бъде предотвратен чрез разширяване на субсидиите и политиките за пестене на енергия чрез саниране на жилищата и замяна на отоплението на базата на изкопаеми горива с термопомпи. Същевременно трябва да се продължи с плановете на ЕС за масово разширяване на възобновяемата енергия, както и да се призоват потребителите да потребяват по-малко, заявиха от МАЕ.

ЕС трябва да преразгледа бюджета си и да обмисли създаването на нов фонд за големи допълнителни инвестиции в енергетиката, необходими за откъсването на страните от руския газ, заяви Фон дер Лайен. Тя заговори за създаване на "суверенен фонд".

Тя отказа да уточни дали този нов фонд ще принуди ЕС да поеме допълнителен съвместен дълг, но заяви, че съществуващите средства на блока ще трябва да бъдат "увеличени с други източници".

ОЩЕ: Еврокомисията с ново предложение за таван на цената на природния газ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес