Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

25 април 2024, 10:53 часа • 1598 прочитания

Очаква се следващият кръг от санкции на ЕС срещу Русия да бъде насочен към руския „флот в сянка“ от танкери, които превозват петрол на цена над тавана от 60 долара за барел. Наказателните мерки ще засегнат и други товарни кораби, превозващи севернокорейско военно оборудване за Руската федерация, съобщи "Ройтерс" на 25 април, позовавайки се на източник от ЕС.

По-рано през април еврокомисарят по въпросите на търговията Валдис Домбровскис заяви, че блокът подготвя 14-ия пакет от санкции срещу Русия, които трябва да бъдат приети през пролетта.

Още: Унищожени са 26 000 куб. м руско гориво при удара в Смоленск: Украинското разузнаване (ВИДЕО)

"Сенчестият флот"

ЕС, САЩ и страните от Групата на седемте (Г-7) наложиха през декември 2022 г. таван на цената на руския петрол, изнасян по море, от 60 долара за барел като част от усилията за намаляване на приходите на Москва от изкопаеми горива. Макар първоначално мярката да беше успешна, Русия в крайна сметка успя до голяма степен да избегне последиците, като използва „сенчест флот“ от незастраховани танкери.

Преди дни Швеция обяви, че следващият пакет от санкции срещу Москва трябва да бъде насочен именно срещу този флот - кораби, които тайно прехвърлят петрол един на друг, като в крайна сметка се губи следата.

Снимка: iStock

"Ройтерс" вече съобщи, че приходите на Русия от петрол и газ през април ще бъдат почти два пъти по-големи от тези през същия месец на миналата година, което показва, че западните санкции не са толкова ефективни, колкото се очакваше.

Още: Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

Оръжията от Северна Корея за Русия

Русия също така противодейства на огромните си загуби на бойното поле, като засилва военните си връзки с други изолирани от международната сцена държави, а именно Иран и Северна Корея.

Северна Корея се оформя като водещ доставчик на оръжие за Русия, като според сведенията предоставя на Москва мащабни военни пакети, включително балистични ракети и над 3 милиона артилерийски снаряда.

Още: Северна Корея дава ракети на Русия: Ето как Путин се сближи с Ким Чен Ун

Макар че според сателитни снимки севернокорейската военна помощ е постъпвала в Русия през общата им граница в Далечния изток, други доставки вероятно са били извършвани с товарни кораби.

Съобщава се, че 14-ият кръг от санкции ще бъде насочен и срещу още 40 компании, базирани в Обединените арабски емирства, Киргизстан, Турция и Китай, за които се твърди, че продават технологии с двойна употреба на Русия.

Още: Русия нарушава санкции на ООН, които е одобрила: Доставя петрол на Северна Корея

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес