Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС добавя клаузи за подобрени Covid ваксини към новите сделки за доставка

16 февруари 2021, 17:11 часа • 1461 прочитания

Европейският съюз добавя клаузи към договорите с производителите на ваксини срещу Covid-19, които ще позволят на блока да получи достъп до възможни подобрени ваксини, които могат да предложат по-добра защита срещу варианти на коронавируса, съобщиха за Ройтерс три източника от ЕС, участващи в разговори с компаниите.

По-заразните мутации се разпространяват бързо в ЕС и по света, като така нареченият британски вариант се смята от експертите за преобладаващ на континента.

В новите договори с производители на ваксини ЕС добавя клаузи, които изрично обхващат варианти на Covid-19, съобщиха европейските източници на Ройтерс.

Производителите тестват ваксините си срещу коронавирусните варианти, а също така работят върху корекции, които биха могли да ги направят по-ефективни срещу вирусни мутации.

Един от европейските служител заяви, че клаузите ще позволят на ЕС да не купува ваксини, които не са ефективни срещу широко разпространени варианти, и вместо това ще поръча модернизирани версии. Източникът обаче отбеляза, че клаузите са неясни по отношение на дефиницията за вариантите и действителната правна власт, която те ще дадат на ЕС.

Трите източника на Ройтерс посочиха, че "антивариантната" клауза е включена във втори договор, финализиран по-рано през февруари с компаниите Pfizer и BioNTech за доставка на 300 милиона допълнителни дози от тяхната ваксина срещу Covid-19.

За сега от "Пфайзер" и от Европейската комисия оказаха да коментират информацията на Ройтерс.

Проучванията показват, че ваксината на Pfizer може да бъде ефективна срещу британския и южноафриканския варианти на коронавируса. Компанията също така работи върху т.нар. "усилваща доза" на ваксината, който ще бъде съобразена с вариантите.

Сега ЕС иска да добави тези клаузи в новите сделки за доставка и обмисля дали да надгради съществуващите си договори, казаха еврослужителите.

Блокът договаря нови споразумения за доставка на ваксини с компаниите Novavax, Valneva и Moderna, за да увеличи резерва си от ваксини до близо 2,3 млрд. дози, които вече е осигурил от шест фармацевтични фирми.

Очаква се в сряда Европейската комисия да представи поредица от мерки за повишаване на готовността на ЕС срещу варианти на Covid-19, включително нови средства за подпомагане на последователността на генома на коронавируса и на негови варианти. Повечето страни от ЕС досега са направили малка или никаква последователност на генома на Covid-19, отбелязва Ройтерс.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес