Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: Русия и Украйна са близо до споразумение за зърното

06 юли 2022, 09:23 часа • 1487 прочитания

Москва и Киев може би са само на няколко дни от финализиране на споразумение, което ще позволи милиони тонове украинско зърно да преминат през Черно море. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган след среща с италианския премиер Марио Драги в Анкара. Държавният глава на Турция играе ролята на посредник между Русия и Украйна за блокираното зърно.

В мирни времена Украйна имаше огромен принос към световните доставки на храни, но блокадата на черноморските ѝ пристанища след нахлуването на руснаците попречи на транспортирането на реколтата за Египет, Йемен и други отчаяно нуждаещи се страни. Москва също така атакува украински силози за зърно и е обвинявана, че краде от украинските запаси.

Турция се опитва да изиграе ролята на посредник в сделката между Русия и Украйна. Правителството в Киев настоява Анкара да осигури гаранции за сигурността на корабите със зърно през Черно море. „Преговорите продължават, за да може зърното, слънчогледовото олио и всичко останало да достигне до целия свят“, каза Ердоган на пресконференция в турската столица. „След седмица или 10 дни ще ускорим дискусиите и ще опитаме да постигнем резултат“.

Турският лидер заяви, че безопасното преминаване на търговските кораби през Черно море е много важно, защото докато неговата страна все още не страда от недостиг на зърно, Африка вече е изправена пред "огромен проблем".

Марио Драги заяви, че Турция играе "централна роля" в плана, който е бил очертан на срещата на водещите икономики от Г-7 от страна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. "Тази роля е да гарантира сигурността на корабите и да даде гаранции, че корабите не пренасят оръжия", каза италианският премиер.

Драги добави, че планът е "много окуражаващ", тъй като не изисква разминиране на пристанищата, а потенциалните маршрути вече са набелязани и работната група е създадена. Липсващият елемент е "окончателното съгласие на Кремъл", каза той.

Сделката има и "много висока стратегическа стойност", тъй като може да проправи пътя за постигане на мир чрез преговори, добави италианският премиер. "В контекста на усилията за постигане на мир това е първата стъпка към споразумение за целта, която трябва да включва всички нас, защото засяга живота на милиони хора в най-бедните страни", каза той.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес