Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП счита бюджета на Общността за неприемлив

20 февруари 2020, 20:43 часа • 1067 прочитания

Проетобюджетът на Европейския съюз за 2021-2027 г., който се обсъжда днес на извънредна среща на върха на ЕС в Брюксел, е неприемлив за Европейския парламент (ЕП). Това заяви председателят на ЕП Давид Сасоли на пресконференция в кулоарите на срещата на държавните и правителствените ръководители в Брюксел.

„Това предложение е неприемливо, има сериозни съкращения“, каза той. Според Сасоли проектобюджетът включва "неефективно финансиране", което няма да позволи решаването на неотложните проблеми на общността. „Има огромна пропаст между нашите позиции“, добави той, предаде БГНЕС.

Припомняме, че в Брюксел се провежда спешна среща на високо равнище на ЕС по многогодишния бюджет на Общността. От 2021 г. бюджетът на ЕС ще загуби 11 милиарда евро годишни плащания в резултат на излизането на Обединеното кралство, тъй като тази страна беше вторият нетен донор след Германия. Лидерите на ЕС трябва да решат с колко ще се увеличат плащанията на страните донори и с колко ще се намалят субсидиите за държавите получатели на европейски фондове през 2021–2027 г.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес