Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП реши: По-ниски банкови такси за трансгранични преводи в ЕС

14 февруари 2019, 21:20 часа • 2538 прочитания

Банките в ЕС трябва да уеднаквят таксите за трансгранични плащания в евро и за вътрешните плащания и да направят по-прозрачни разходите за превалутиране, гласят нови правила, приети от Европейския парламент.

Досега само портебителите в еврозоната се възползваха от т.нар. единната зона за плащания в евро (SEPA), но вече няма да е така.

В рамките на една година, таксите за трансгранични плащания в евро в ЕС трябва да бъдат в съответствие с таксите за националните заплащания направени в местната официална валута (правилото за "същата такса"). Освен това държавите членки са свободни да наложат правила на банките за прилагане на същите такси за трансграничните и за вътрешните плащания, които не са в евро.

Прозрачно превалутиране за транзакции с карта и банкови трансфери

Новите мерки също ще предпазват потребителите от плащане на произволни разходи за превалутиране. При всяка транзакция, те ще бъдат информирани относно сумата, която трябва да заплатят в местната валута и във валутата на тяхната сметка. За да се направят разходите за превалутиране по-прозрачни, ще има единна база за пресмятане на таксите за превалутиране на местата за продажба или на банкоматите (референтният процент на ЕЦБ + х% с максимални ставки за надценка определени индивидуално от банките).

Потребителите ще получават електронно известие, като например текстово съобщение, имейл или известие на своите мобилни приложения или на уеб приложение на банката, относно приложимите такси за превалутиране. Банките ще трябва също да обявяват очакваните пълни разходи при банкови трансфери преди извършването на операцията.

Според изчисления на Брюксел, средна такса за трансграничен превод от 100 евро от България към еврозоната е била 19,98 евро през 2017 година, а през 2012 година е била 18,68 евро. Това е и най-високата такса, посочена в таблицата, приложена към решението на ЕП. Най-близката е таксата от Румъния - 11,19 евро, всичко друго е под 10 евро.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес