Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП призна Хуан Гуайдо за легитимния президент на Венецуела

31 януари 2019, 14:53 часа • 2745 прочитания

Европейският парламент (ЕП) призна Хуан Гуайдо като легитимен временен президент на Венецуела в съответствие с венецуелската конституция, става ясно от официално съобщение на ЕП. Така ЕП дава подкрепата си за Националното събрание, което е единственият легитимен демократичен орган на Венецуела, и чиито правомощия трябва да бъдат възстановени и зачитани, включително прерогативите и безопасността на неговите членове.

Евродепутатите призоваха Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и държавите членки, също да признаят Гуайдо като "единствения легитимен временен президент на държавата, докато не се състоят нови свободни, прозрачни и честни президентски избори, които да възстановят демокрацията".

След признаването на временния президент, ЕС и неговите държавни членки трябва също да признаят назначаването на представители на легитимните власти, казват евродепутатите.

Освен това, от ЕП искат адекватни наказания за репресиите и насилието, заради които загинаха хора във Венецуела поради политическите си убеждения. Евродепутатите подкрепят генералния секретар на ООН провеждането на независимо и пълно разследване относно извършените убийства. ю

Евродепутатите призовават Върховния представител на ЕС да проведе диалог с държавите от региона и с други ключови актьори с цел създаването на контактна група, както се заявява в заключенията на Европейския съвет от 15 октомври 2018 г., която да посредничи за постигането на споразумение за обявяването на "свободни, прозрачни и честни президентски избори в съответствие с общоприет график, равни условия за всички участници, прозрачност и международно наблюдение".

 

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес