Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП одобри създаването на Европейска агенция за граничен и брегови контрол

06 юли 2016, 18:45 часа • 656 прочитания

Европейският парламент (ЕП) в Страсбург одобри с голямо мнозинство създаването на единна Европейска агенция за граничен и брегови контрол.

Намесата на европейски гранични екипи обаче няма да е задължителна за държавите дори при масов приток на мигранти, пише БНР. 

Регламентът за създаването на новата структура подкрепиха 483 евродепутати срещу 181 против и 48 въздържали се. Екипите на Агенцията ще могат да залавят нелегални мигранти и да ги регистрират в т.нар. „горещи точки“ по външната граница, когато някъде има масов приток на хора, както се случи в Гърция. Те ще организират и групово депортиране на онези мигранти, за които е доказано, че не са бежанци. 

Държавите с външни граници като България задължително ще изпълняват препоръките на Агенцията за подобряване мерките за контрол. Брюксел обаче няма да може еднолично да праща граничари в дадена страна членка, както се предлагаше първоначално.

"Включихме гаранции, че тази помощ няма да нарушава суверенитета на съответната държава", каза по време на дебата латвийският докладчик от ЕНП Артис Пабрикс. "Но ако откаже съдействие от Агенцията, останалите страни могат да решат временно да въведат контрол по вътрешните си граници от съображения за сигурност", добави той.

България ще изпрати 40 гранични полицаи в общата Европейска агенция за граничен и брегови контрол, стана ясно вчера от думите на председателя на комисията по правосъдие и вътрешни работи в ЕП Мая Шварц по време на кръгла маса с журналисти в Страсбург, предаде Actualno.com. Служителите на агенцията ще са общо 1500, като всяка страна членка ще изпраща определен брой граничари. Бюджетът на агенцията ще е 300 млн. лв. годишно, като ще расте до 2020 г.

Досега държавите в Шенген имаха право на граничен вътрешен контрол по изключение само за няколко месеца с разрешението на Еврокомисията. 

Предстои окончателно одобрение на Агенцията от националните правителства, но то се очаква да е лесно, защото текстът бе предварително договорен с водещите формации от Европейския парламент.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес