Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП одобри механизъм за спиране на безвизовия режим към трети страни

15 декември 2016, 15:59 часа • 1827 прочитания

И държавите членки на ЕС, и Европейската комисия ще могат да задействат механизъм за отмяна на безвизово пътуване от граждани на трети страни т.е. извън ЕС. Това гласи приета днес (15 декември) резолюция от Европейскяи парламент, като тази мярка не може да бъде прилагана върху Великобритания и Ирландия. Тепърва обаче Европейският съвет трябва да я одобри.

След уведомление от държава членка или молба от мнозинство от държавите членки, или на основата на собствен доклад, ЕК ще има един месец, в който да реши дали да отмени безвизовото пътуване за период от девет месеца. Подобно решение ще влиза в сила автоматично. По време на периода на суспендиране ЕК и съответната трета страна трябва да се опитат да намерят решения на проблемите, които са довели до ситуацията.

Основанията за отняма на безвизово пътуване са следните:

– значително увеличение на броя граждани на съответната страна, на които е отказан достъп или които са останали нерегламентирано на територията на ЕС;

– значително увеличение на броя на необоснованите молби за убежище;

– влошаване на сътрудничеството за връщане на мигранти;

– увеличаване на риска или непосредствените заплахи за обществените политики или вътрешната сигурност, свързани с граждани на съответната трета страна.

ЕК също така ще трябва да наблюдава положението в страните с безвизов режим и да докладва веднъж в годината на ЕП и на Европейския съвет относно текущото изпълнение на условията за безвизово пътуване, включително по отношение на правата на човека. Ако положението не се промени, ЕК ще трябва да представи най-късно два месеца преди изтичането на деветмесечния период предложение за удължаване на временното отменяне на безвизовия режим за допълнителни 18 месеца. Евродепутатите и държавите членки имат правото да възразят на това решение.

ЕК може по всяко време да направи законодателно предложение за изваждане на трета страна от списъка на държавите с безвизов режим на пътуване. Това изваждане ще трябва да бъде одобрено от ЕП и Европейския съвет

Преразглеждането на механизма за безвизово пътуване е залегнал в законодателството на ЕС от 2013 г. и е свързан с предложенията за предоставяне на безвизово пътуване в ЕС на Грузия, което вече беше договорено от евродепутатите и Съвета, както и на Украйна и Косово.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес