Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП: "Климат на враждебност" и "дълбока поляризация" в Словения

16 декември 2021, 20:50 часа • 1873 прочитания

Европейският парламент алармира за "дълбока поляризация" в Словения на фона на предупрежденията за свободата на печата и независимостта на съдебната власт в тази държава-членка на ЕС.

Депутатите подкрепиха резолюция с 356 гласа "за" и 284 "против", в която се казва, че са "дълбоко обезпокоени от нивото на обществения дебат, климата на враждебност, недоверието и дълбоката поляризация в Словения, които са подкопали доверието в публичните органи и между тях".

В нея се казва, че "видни обществени фигури и политици, включително членове на правителството, трябва да дадат пример и да осигурят уважителен и цивилизован обществен дебат, свободен от сплашване, нападки, обиди и тормоз".

Десният министър-председател на Словения Янез Янша, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС, многократно е бил обвиняван в погазване на демократичните норми.

Миналия месец, след натиск от страна на ЕС властите се съгласиха да възстановят финансирането на единствената информационна агенция в страната СТА, спряно от декември, след като консервативното правителство на Янша разкритикува нейните репортажи. В резолюцията се призовава правителството да осигури финансирането и занапред и да "прекрати всякаква политическа намеса и натиск" върху обществената телевизия на страната.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес