Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП иска географски балансиран достъп до средства от фонда за инвестиции

15 април 2015, 17:45 часа • 4218 прочитания

По-голям и географски балансиран достъп до средствата от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) за всички страни членки на ЕС иска земеделската комисия към Европейският парламент (ЕП).

Това гласи окончателно приетият текст от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП. Поправката относно разпределението на средствата е предложена от българския евродепутат Момчил Неков, съобщиха от пресцентъра на Неков.

В предложението на Европейската комисия (ЕК) се предвижда Европейският фонд за стратегически инвестиции да бъде насочен към по-рисковани проекти с по-висока възвращаемост отколкото съществуващите инструменти на Съюза. Одобреният от земеделската комисия към ЕП текст обръща внимание, че "ЕФСИ следва да финансира проекти в целия Съюз, включително в най-засегнатите от финансовата криза държави". Това според българския евродепутат има шанс да доведе до насочване и концентриране на ресурси в държави, които имат вече установен висок стандарт на живот. Това от своя страна щяло да допринесе за стабилизацията им, без да спомогне на по-късно присъединилите се членки на ЕС да ги достигнат чрез икономически ръст и нови качествени работни места.

Целта на ЕФСИ или т.нар план „Юнкер”, предложен в края на 2014 г. от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, е целенасочено да се съживи европейската икономика. Предвиждат се да се акумулират инвестиции в размер на 315 млрд. евро през следващите три години за финансирането на проекти, целящи да върнат европейската икономика към стабилен растеж. Сложната схема предвижда средства в размер на 21 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка и европейския бюджет, които трябва да привлекат до милиарди инвестиции от частния сектор.

Друга промяна на земеделската комисия към ЕП, която също е по предложение на Неков, касае управлението на ЕФСИ. В първоначалния вариант на текста, предложен от Комисията, се предвижда трети страни също да могат да се включват във финансирането на фонда и да участват в неговото управление. Според промените трети страни ще могат само да бъдат консултирани при управлението на фонда. Проекти, които ще бъдат финансирани от фонда, могат да бъдат отворени за всички държави, но тъй като ЕФСИ цели съживяването на европейската икономика и е насочен към европейските граждани, е редно именно граждани на страните членки да участват във взимането на управленските решения, смята Момчил Неков.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес