Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийните министри от ЕС отново обсъждат тавана за цената на газа

13 декември 2022, 10:11 часа • 895 прочитания

Министрите на енергетиката от ЕС се срещат днес в Брюксел, за да направят нов опит да се споразумеят за ограничение върху цената на газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

ЕК предложи през ноември да сложи таван върху цената на газа, който се търгува на референтния хъб Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия.

Таванът влиза автоматично в сила за месец напред, ако цената на хъба надвиши 275 евро (289,3 долара) за мегаватчас за две седмици и разликата между цената на природния газ, който се търгува в Нидерландия и тази на глобалния втечнен природен газ е 58 евро или по-висока.

ОЩЕ: Таван на цената на газа в ЕС поставя под риск осигуряването на доставки за следващата зима

Строгите условия, заради които продължава да е неясно дали мярката някога ще бъде приложена, оставя недоволни много страни.

По-голямата част от страните членки призовават постоянно за намеса относно цените на газа, а други включително Германия и Нидерландия продължават да са скептични.

Дали днешната среща ще доведе до пробив оставя неясно.

Чехия, която в момента председателства ЕС на ротационен принцип, заложи на компромисно предложение с по-нисък праг, въпреки че някои страни са против по-гъвкавите условия за задействане на тавана на цената.

Други предложения, които в момента са блокирани от енергийните министри, включват по-бързи процедури за издаване на разрешително за някои проекти за възобновяеми енергии, както и мерки за укрепване на солидарността между страните от блока, включително чрез съвместно купуване на газ. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес