Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийните министри от ЕС не се разбраха за таван на цената на газа

25 ноември 2022, 22:40 часа • 1781 прочитания

Министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз не успяха да постигнат съгласие по предложенията на ЕК за ограничаване на цената на природния газ и поставянето на така наречения таван за руския газ. Преди седмица Комисията представи своята идея за „спирачка” на цената при достигането на 275 евро за мегаватчас, предава Нова телевизия.

Специалната среща на министрите в четвъртък обаче завърши без резултат. Около 15 държави-членки на блока или повече от половината искат някаква форма на ценови таван. Холандия и Германия пък са скептични относно подобна идея и засега стопират процеса.

Очаква се министрите да се срещнат отново през декември, за да продължат обсъждането на темата. Възможно е стойността на тавана да бъде намалена, както вече поиска Гърция. 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова вече разкритикува предложението за ограничаване цената на газа. Тя заяви, че и при газа, и при петрола налагането на тавани ще наруши търговската система и веригите на доставки.

Още по темата Украйна – четете тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес