Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийна компания към украинците: Излезте зад граница, за да пестим ток

19 ноември 2022, 17:02 часа • 4350 прочитания

Украинците е добре да помислят дали да не напуснат страната за зимните месеци, за да помогнат за пестенето на електроенергия. Това заяви главният изпълнителен директор на най-голямата в Украйна частна компания за производство на електроенергия ДТЕК Максим Тимченко, съобщи BBC.

Според него системата става все по-малко надеждна с всяка нова руска атака затова намаляването на консумацията на електроенергия сега е ключово за нейното функциониране. В момента енергийната система на Украйна не е в състояние да произведе достатъчно ток, за да отговори на нуждите. Затова напускането на страната за известно време ще помогне да се намали потреблението, а следователно трябва да се разглежда и като подпомагане на Украйна да спечели войната, заяви Тимченко.

ОЩЕ: Киев: Ударите по енергийната ни система са лоша идея. На Песков и Пригожин ще им трябва ток в килиите 

„Ако могат да намерят алтернативно място за престой за още три или четири месеца, това ще бъде много полезно за системата“, коментира Тимченко.

По думите му възстановяването на повредената инфраструктура става все по-трудно след непрестанните атаки. Неговата компания е изчерпала резервните части и оборудването.

ОЩЕ: Израелски експерт: Путин използва последния си коз, а Украйна готви изненада за руснаците 

Руските атаки са извели от строя почти половината от енергийната система на Украйна. Планираните и непланирани прекъсвания на тока са ежедневие, а милиони украинци стоят на студено и тъмно.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес