Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екстремно време в Германия: сняг, поледици и отменени полети

17 януари 2024, 21:51 часа • 3668 прочитания

Германия се готви за силни снеговалежи и поледици, както и за свързаните с тях проблеми с трафика. Очаква се и т.нар. черен лед - особено в централната и южната част на страната, пише АРД. Очакват се обилни снеговалежи в Западна и Централна Германия.

Лошите метеорологични условия ще се отразят и на въздушния трафик

Авиокомпания Lufthansa пътува с намален график на полетите. На своите хъбове във Франкфурт и Мюнхен тя ще може да предлага само най-необходимите полети в съответствие с летищните разпоредби, заяви говорител на авиокомпанията.

Още: Шолц след разговор с Байдън подписа военна помощ за Киев за 7 млрд. евро

На летище Франкфурт се очаква да бъдат отменени полети заради прогнозирания снеговалеж. Говорителка на летището обяви, че 570 от общо 1047 планирани полета вече са отменени. Засега не е ясно дали броят им ще се увеличи, уточнява АРД. Съветът към пътуващите в следващите дни е да проверяват информацията за полетите си предварително от авиокомпаниите.

Летище Заарбрюкен изцяло затваря днес, а редица вътрешни полети от и до Берлин също са отменени. Пътуващите между Берлин и Франкфурт или Мюнхен също трябва да проверяват статута на полетите си, съветват от летището в германската столица.

Отменени учебни занятия в Бавария

Пътуващите с влак в Германия също трябва да са подготвени за проблеми, свързани с лошото време, пише АРД. Според говорителка на железниците те извършват "интензивна" подготовка. В засегнатите региони служителите са в готовност, например за разчистване на пунктове или осигуряване на безопасността на движението на железопътните прелези. В сряда бяха отменени влаковите услуги за пътувания на дълги разстояния.

Още: Българка е убита в супермаркет в Германия

В някои части на Бавария учебните занятия са отменени или се провеждат от домовете поради метеорологичните условия.

Екстремно време и другаде в Европа

Снегът обаче не засяга само части от Германия - екстремно време се очаква и в северната част на Великобритания. Около 100 училища в Шотландия останаха затворени като превантивна мярка заради снега и леда по пътищата, съобщи британската информационна агенция PA. Някои училища в Северна Ирландия също не отвориха врати.

Във Франция полицията издаде забрана за нощно шофиране на камиони по основните пътни артерии и други ограничения за региона на столицата и други области като Елзас и Лотарингия. На места се очаква до 20 см сняг и труднопроходими пътища. Отменени са много влакове между Париж и Франкфурт и Щутгарт.

Още: Летище Франкфурт отменя полети заради снежни бури

 

Източник: Дойче веле

Хиляди фермери на протест в Германия (ВИДЕО)

Кога ще поевтинеят електрическите автомобили? Ето какво става в Германия

Bild: НАТО се готви за война с Русия

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес