Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Ръкавиците носят рискове, по-добре мийте ръцете си

11 март 2020, 19:30 часа • 5357 прочитания

Британски експерти смятат, че носенето на ръкавици не само не намалява риска от заразяване с новия коронавирус, но и го увеличава, съобщи вестник "Мирър". Според тях, по-удачният вариант е честото миене на ръцете със сапун и вода.

Макар и ръкавиците да предпазват ръцете от контакт с капчици, съдържащи вируса, те остават на повърхността им и дори могат да останат там за дълго, ако не се перат. Това увеличава риска от заразяване с вируса, когато човек докосне лицето си или храна с ръкавици, както и рискът от предаване на вируса на други. Затова съветът на специалистите е ръцете да се мият често със сапун и вода или да се използва почистващ гел, когато сме навън.

Здравни експерти посочват, че много хора не разбират, че вирусът остава много по-дълго време жив на неодушевени предмети, каквито са ръкавиците, отколкото по ръцете. Причината за това е, че кожата има естествена защита, която не позволява на подобни вируси да виреят на тях повече от двайсетина минути. Това време все пак е достатъчно дълго, за да бъде предаден вирусът при евентуално пипване на лицето. Затова е изключително важно ръцете да се мият или при липса на течаща вода и сапун да се дезинфекцират.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес