Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екатерина Захариева: Ако ЕС не изпълнява обещанията си, по-добре да не ги поема

26 септември 2019, 12:35 часа • 5324 прочитания

"Време е лидерите в Европейския съюз да спрат да мислят само за вътрешнополитическите си проблеми, а да бъдат смели и да решат да започнат преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония и Република Албания”, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя говори в Ню Йорк на форума на високо равнище на Международния център „Низами Ганджави“ в панел на тема „Нови предизвикателства пред Балканите и ново лидерство на ЕС.

“На 26 юни 2018 г. председателствах 13-часов Съвет “Общи въпроси”, който реши да започнат преговори за членство с Република Албания и Република Северна Македония през юни 2019 г. Моето послание сега към колегите от ЕС е, че ако не можем да изпълняваме обещанията си, по-добре да не ги поемаме. Не мога вече да бъда дипломатична. Убедена съм, че ще е историческа грешка да не започнат преговори или да се разделят двете държави”, заяви още Екатерина Захариева.

Като друг пример за неизпълнено обещание от страна на ЕС тя посочи и визовата либерализация за гражданите на Косово, която още не се е състояла въпреки изпълнението на всички условия.

Малко по-рано Захариева и още трима външни министри подкрепиха влизането на Албания и Северна Македония в ЕС в съвместа декларация - на Република България, Република Хърватия, Република Гърция и Румъния. Ето и пълния текст на декларацията:

"Потвърждаваме нашата силна подкрепа за надеждна перспектива за присъединяване на страните от Западните Балкани и за тяхното бъдеще в ЕС. Твърдо вярваме, че разширяването на ЕС е взаимоизгоден процес, както за ЕС, така и за страните от Западните Балкани, и представлява стратегическа инвестиция в сигурността, стабилността и просперитета на Европа.

Ето защо сме убедени, че ЕС трябва да остане твърдо ангажиран в региона на Западните Балкани и че разширяването трябва да остане във фокуса на ЕС. Вярваме също, че надеждната перспектива за членство в ЕС е от решаващо значение за развитието на демократични и проспериращи общества в страните от Западните Балкани. За ЕС е от първостепенно значение да осигури цялостния напредък на региона, основан на индивидуалните заслуги и изпълнението на стриктни, но справедливи условия.

Преди Съвет „Общи въпроси“ този октомври ние потвърждаваме нашата силна подкрепа за започване на преговори за присъединяване с Албания и Република Северна Македония при спазване на утвърдените условия, по-специално тези за добросъседските отношения, като сме убедени, че както ЕС, така и партньорите от Западните Балкани трябва да изпълним нашите ангажименти и да гарантираме надеждността на политиката на разширяване на ЕС.

Започването на преговорите за присъединяване ще даде възможност на тези две държави да се съсредоточат повече върху необходимите реформи, докато в същото време ЕС ще може да следи отблизо техния напредък по изпълнението на установените условия и критерии, включително изпълнението на двустранни договори, благоприятстващи добросъседството в региона като Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония и Преспанското споразумение между Гърция и Република Северна Македония. Това със сигурност ще придаде импулс на реформите в целия регион. Стартирането на преговори също би било забележително доказателство за постигнатия напредък и ще даде важен тласък на процеса на присъединяване на двете страни като резултат на силната подкрепа на настоящата Европейска комисия в процеса на разширяване.

Също така сме убедени, че политиката на разширяване ще бъде на приоритетно място в дневния ред на ЕС в рамките на мандата на следващата Европейска комисия, за да се ускори напредъка през следващите пет години и да се осигури ясна перспектива за бъдещето на процеса на присъединяване."

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес