Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК: В ТПТИ правителствата ще имат регулаторни права в сферата на труда и околната среда

09 ноември 2015, 17:29 часа • 5921 прочитания

Във връзка с устойчивото развитие в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) Европейската комисия (ЕК) потвърждава правото на правителствата да предприемат регулаторни мерки в областта на труда и опазването на околната среда, съобщиха от ЕК.

Комисията публикува предложението си за глава, посветена на търговията и устойчивото развитие, включително по отношение на труда и околната среда, в текущите търговски преговори между ЕС и САЩ.

Предложението също така се позовава на ангажиментите, поети в рамките на Международната организация на труда (МОТ) и многостранните споразумения в областта на околната среда, за да се гарантира, че и двете страни зачитат общ набор от основни трудови стандарти и правила за опазване на околната среда. Освен това текстът включва задължение да не се отслабва националното законодателство в областта на труда или околната среда с цел привличане на търговия или инвестиции.

Сред разпоредбите относно околната среда в главата за устойчиво развитие се включват засилване на сътрудничеството между ЕС и САЩ за борба с незаконната сеч, незаконния риболов или незаконната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна и формулиране на политики за предотвратяване или свеждане до минимум на неблагоприятния ефект върху човешкото здраве и околната среда, свързан с търговията с химически материали или отпадъци.

В рамките на 11-ия кръг на преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) бяха дискутирани три основни аспекта на споразумението – пазарен достъп, регулаторно сътрудничество и търговски правила. С цел подобряване на регулаторното сътрудничество службите на ЕК проведоха срещи с аналогичните американски институции - National Highway Traffic Safety Administration, Federal Communication Commission, Food and Drug Administration, Occupational Health and Safety Administration and Environment Protection Agency и др. Срещите бяха използвани, за да се подчертае, че регулаторно сътрудничество е възможно само в сектори, в които то ще запази или подобри нивата на защита на потребителите и че всякаква форма на сътрудничество не може да промени регулационните и демократични процеси в Европа.

"Търговските преговори със САЩ ще продължат да бъдат прозрачни и занапред. Ето защо днес представям публично предложението, за да може всеки да види какво желаем да постигнем", заяви еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

Още се разпоредбите относно труда и околната среда в предложението на Еврокомисята четете в Expert.bg.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес