Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК съди Чехия, Унгария и Полша заради отказа да приемат бежанци

07 декември 2017, 13:31 часа • 1573 прочитания

Унгария, Полша и Чехия ще се изправят пред Съда на Европейския съюз заради отказа си да приемат квотите за бежанци. Това съобщи Европейската комисия днес (7 декември) след заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Трите държави отказват да приемат бежанци според съгласувания през 2015 г. план за разселване на 160 000 бежанци, пребиваващи в Италия и Гърция. До момента по-малко от 21 000 души са прехвърлени по схемата. Но само Полша, Унгария и Чехия не искат да приемат мигранти. България се съгласи да приеме общо 1200 души, но засега няма желаещи да дойдат в страната.

"Европейската комисия реши днес да приведе под отговорност Чешката република, Унгария и Полша в Съда на ЕС за неспазване на техните правни задължения за бежанските квоти", се казва в изявление на Еврокомисията.

Съдът на ЕС има правомощието да налага финансови наказания на правителства, които не изпълняват законите на ЕС. Така държавите, които твърдят, че квотите са опит за ограничаване на националния суверенитет, са изправени пред солидни глоби за неспазване на споразумението.

Системата за предоставяне на убежища в блока ще бъде отново обсъдена от европейските лидери на срещата на върха на ЕС в белгийската столица на 14-15 декември.

Отделно, само срещу Унгария ЕК пристъпи към втората фаза от наказателната процедура заради унгарското законодателство по отношение на мигрантите. Брюксел поиска от Будапеща официално обяснение относно закона. Ако то не удовлетвори ЕК, следва дело пред Европейския съд. Все пак по 4 от 11-те от въпроса, които ЕК постави на Унгария в първата фаза, вече всичко е уточнено.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес