Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК призова от 10 октомври да паднат сухопътните граници за България и Румъния в Шенген (СНИМКИ)

07 октомври 2024, 23:35 часа • 1702 прочитания

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон призова за отпадане на сухопътните граници за България и Румъния в Шенген до края на годината, предаде БГНЕС.

Още: Вижда ли унгарското председателство на ЕС шанс за България и Румъния за пълен Шенген

„България и Румъния положиха всички усилия и не оставиха камък непреобърнат. Моето послание към Съвета по правосъдие и вътрешен ред в четвъртък, 10 октомври, е да вземе последното важно решение да бъде премахнат граничният контрол по суша. Направете последната стъпка, премахнете граничния контрол по суша за двете държави преди края на годината. Те го заслужават, сега е моментът“, каза Йохансон на първия ден от новата пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Еврокомисарят подчерта гордостта си, че живее в Шенгенското пространство и отбеляза нуждата от полицейско сътрудничество и информационния обмен в борбата с организираната престъпност.

Още: Милиардни загуби: Какви са щетите за България от липсата на сухопътен Шенген? (СНИМКИ)

Йохансон коментира решението на Германия да върне проверките по своите граници, като посочи, че граничният контрол трябва да се прилага единствено в краен случай и временно, така че да не бъде ограничавано свободното движение, предаде БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес