Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК препоръчва започване на преговори със Северна Македония

02 март 2020, 11:55 часа • 1406 прочитания

Последният доклад на Европейската комисия(ЕК) за условията за преговори сочи, че Северна Македония е постигнала значителен напредък във всички области и препоръчва Съветът да вземе положително решение.

Докладът трябва да бъде публикуван най-рано днес, а най-късно до края на тази седмица. В него комисията прави преглед на напредъка в ключовите реформи, изисквани от държавите-членки.

Документът заключава, че с оглед „постигнатия значителен напредък и изпълнение на условията, единодушно определени от Съвета през юни 2018 г., ЕК препоръчва в пакета си за разширяване 2019 г. Съветът да започне преговори със Северна Македония. „Като цяло Северна Македония е увеличила усилията си и е постигнала осезаеми и устойчиви резултати в ключови области", се казва в доклада.

Докладът се фокусира върху съдебната реформа, широко разпространените съдебни процеси за корупция, включително делото за Специалната прокуратура, реформите в областта на сигурността и публичната администрация.

Предприети са необходимите мерки за укрепване на независимостта на съдебната система и страната е спазила всички европейски и международни препоръки, смята ЕК.

Между успехите са изброени уволнението на шестима съдии, включително председателя на Върховния съд и че делата на Специалната прокуратура са прехвърлени на редовната Главна прокуратура, което гарантира непрекъснатост на разследванията, се казва в заключението.

Приветстват се формирането на Комисията за борба с корупцията и нейната работа.

Постигнат е добър напредък в реформирането на службите за сигурност и разузнаване, а реформите, препоръчани от експертите, са финализирани.

В областта на публичната администрация напредъкът продължава и Европейската комисия припомня значението на гарантирането на професионализма и независимостта на публичната администрация.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес