Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК предлага законодателство за ограничаване на социалните помощи в ЕС

13 декември 2016, 11:27 часа • 1036 прочитания

Европейската комисия вече е разработила предложение за промяна в еврозаконодателството, съгласно което отделните страни-членки ще могат да ограничават социалните помощи за чужди граждани и то граждани от други страни-членки на Съюза. Предложението беше публикувано на страниците на „Политико“.

Проектотекстът ще позволи да бъдат ограничавани социални помощи като например тези за безработица, но съгласно зачитане на европейско законодателство по темата. Ограничаването на социални помощи вече е разрешено от еврозаконодателството и това беше потвърдено от Европейския съд, който не забрани на Германия да действа в тази посока и позволи приемането на рестриктивен германски закон, съгласно който други граждани на ЕС няма да вземат в срок от пет години помощи за безработица, ако не работят или не са работили в Германия.

Според ЕК обаче ситуацията в ЕС „варира“ и затова е нужна „координация“, особено по отношение на семейните помощи като тези за майчинство и детски надбавки. Отделно Комисията подчертава значението на дългосрочни помощи заради здравословно състояние. По сметки на ЕК 80 000 мигранти получават такива помощи в други държави от ЕС, а не в родните си. Сумата на тези помощи е 793 млн. евро.

По официална статистика, цитирана от Брюксел, в ЕС има 3,7 млн. мигранти, които не са икономически активни т.е. получават социални помощи. Почти 80% от тези хора живеят с хора, които са икономически активни т.е. работят.

През следващите месеци предложението на ЕК ще влезе в Европейския парламент, като се очаква държави като Германия и Австрия да искат по-строг режим по отношение на детските надбавки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес