Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК предлага нови правила за биологичното производство

25 март 2014, 15:29 часа • 13072 прочитания

През последните 10 години пазарът на биопродукти е нараснал 4 пъти, което налага актуализиране на правилата за производство на тези стоки. С ново предложение за нов регламент относно биопроизводтсвото и етикетирането на биопродукти излезе Европейската комисия, съобщиха от представителството на институцията у нас.

Споделените от потребителите и производителите притеснения са залегнали в основата на това ново предложение, чиято цел е да се отстранят недостатъците в действащата система. Предложението има за цел да се запази доверието на потребителите и производителите и да се улеснят земеделските стопани.

Конкретните предложения на Комисията са следните: да се укрепят и хармонизират правилата както в Европейския съюз, така и по отношение на внасяните продукти, като се премахнат редица от съществуващите изключения по отношение на производството и контрола; да се укрепи контролът, като той се базира на принципа за оценка на риска; да се улесни преминаването на малките земеделски стопани към биологично производство, като се въведе възможността за включването им в система за групово сертифициране; да се обърне по-задълбочено внимание на международния аспект на търговията с биологични продукти, като се добавят нови разпоредби за износа; и не на последно място; да се опрости законодателството, за да се намалят административните разходи за земеделските стопани и да се повиши прозрачността.

„Бъдещето на сектора на биологичното производство в ЕС зависи от качеството и реалните биологични характеристики на продуктите, продавани с логото на Европейския съюз за биологично производство.Чрез новия регламент за потребителите ще има повече гаранции за качеството на биологичните храни, произвеждани и продавани в ЕС, а земеделските стопани, производителите и търговците на дребно ще имат достъп до по-голям пазар както в ЕС, така и извън него”, коментира Дачиан Чолош.

Комисията също така одобри план за действие за бъдещето на биологичното производство в Европа. В плана се предвижда по-добро информиране на земеделците за инициативите на ЕС, свързани със селскостопанската политика, както и насърчаване на предлагането на биопродукти например в училищата.

 

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес