Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК: Правосъдието в България и Румъния не е по-зле от това на всички останали в ЕС

10 април 2017, 15:30 часа • 1402 прочитания

България и Румъния са на прав път в областта на правосъдието и не са по-зле от останалите страни в Европейския съюз. Това сочат данните от последния доклад на Европейската комисия, заяви еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова.

По думите й това може да се използва като добър пример при следващата оценка по механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия.

„В последните доклади по механизма ЕК много ясно заяви, че очаква осезаеми и устойчиви резултати, както и че двете държави се движат в правилната посока”, добави Юрова и подчерта, че днешния доклад оценява състоянието на гражданското и търговското правосъдие.

„В България очакваме да видим повече реформи и по-добър отговор от страна на правосъдието срещу организираната престъпност и прането на пари, както и по-ефикасни действия срещу корупцията”, каза Юрова. По думите й липсата й на такива се дължат на недостатъчен капацитет или на недобра организация на съдилищата.

„Броят на съдиите в България е висок и не съответства на продължителността на делата”, коментира още еврокомисарят. Според данните, цитирани от Юрова, България харчи все повече средства за правосъдие и този дял е най-висок в целия ЕС като процент от БВП.

Според доклада повече от 2/3 от държавите в ЕС съществува усещането за подобрена или непроменена независимост на съдебната власт. Подобна оценка дават и предприятията за независимостта на съдебната власт от 2010 г. насам.

Най-често посочваната причина за усещането за липса на независимост на съдилищата и съдиите са намесата или натискът от правителството и политиците.

Повечето държави от ЕС разполагат със стандарти, определящи срокове за предотвратяване на твърде продължителни съдебни производства. В някои държави с по-неефикасни правосъдни системи няма такива стандарти, уточнява комисията. На ефикасността на съдопроизводството влияят показатели за продължителността на производствата, дела на приключените производства и броят на висящите дела.

Оценката на качеството се дава според показатели за правната помощ, съдебните такси, обучението, наблюдението върху дейностите на съдилищата, бюджета и човешките ресурси. Независимостта се оценява по показатели за усещането за независимост на съдебната власт сред дружествата и широката общественост, както и спрямо гаранциите за независимостта на съдиите.

Докладът разглежда основно спорните производства по граждански, търговски и административни дела, за да се помогне на държавите в усилията им да очертаят пътя към среда, по-благоприятна за инвестициите, бизнеса и гражданите.

ЕК уточнява, че при изготвянето на доклада са били използвани различни източници на информация като основните са от комисията за ефикасност на правосъдието към Съвета на Европа. Други източници са: Европейската мрежа на висшите съдебни съвети, Мрежата на председателите на върховните съдилища в ЕС, Съвета на адвокатурите и правните общества в Европа, както и различни комисии или комитети в специфични области от законодателството на ЕС.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес