Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК поиска от Европейския съвет да приеме 54 000 сирийци от Турция

21 март 2016, 14:16 часа • 2328 прочитания

Европейската комисия (ЕК) отправи предложение към Европейския съвет за преместването на 54 000 сирийски бежанци от Турция към ЕС.

"Във връзка със споразумението, подписано в петък (18 март) между Европейският съюз и Турция, Европейската комисия приема предложението за изменение на решението за разпределение на нуждаещите се от международна закрила хора от Италия и Гърция в други страни от ЕС. С това изменение 54 000 души вече могат да бъдат преместени от Турция в ЕС, като за целта страните-членки на Съюза в лицето на Европейския съвет трябва да се съгласят да изпълнят споразумението с Турция”, се посочва в изявление на ЕК.

Ключов факт е, че тези хора следва да бъдат приети в ЕС "в рамките на съществуващите договорености". Става въпрос за одобрената от ЕК още през лятото на миналата година схема за разселване на мигранти от Италия и Гърция, по която свободни за разселване в границите на ЕС останаха 54 000 места от общо 160 000, заявени в "квотната схема". По тази схема в България дойдоха двама души, като наскоро премиерът Бойко Борисов каза, че единият е избягал.

Междувременно, съгласно договорката между ЕС и Турция, турските наблюдатели днес пристигнаха на гръцките острови Лесбос и Хиос. Те ще имат за цел да помагат при изпълнението на споразумението за намаляване на бежанци и мигранти в Европа, припомня БГНЕС.

Споразумението влезе официално в сила вчера (20 март), но прилагането му закъснява. Гръцките власти настояват за по-бързото прилагане на договора между ЕС и Турция, който предвижда прехвърлянето на бежанци от Гърция в други европейски страни, както и депортиране от гръцките острови в Турция. Съгласно договора всички мигранти, които са пристигнали след неделя, няма да имат право да продължат пътя през Гърция.

Атина очаква още 2300 европейски експерти, включително и преводачи, които да се включат в прилагането на споразумението. Според гръцките властите в момента в страната има над 50 000 мигранти.

Какви загуби търпи Турция в туристическия сектор заради усложнената обстановка - научете в Expert.bg

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес