Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК откри безпрецедентна наказателна процедура срещу Полша

20 декември 2017, 14:31 часа • 2405 прочитания

Безпрецедентно дисциплинарно производство срещу Полша стартира ЕК заради силно противоречивите съдебни реформи, които според Брюксел застрашават върховенството на закона.

По същество ЕК предлага на Европейския съвет да задейства член 7 от Лисабонския договор. С чл. 7 се отнема правото на глас на страна-членка на ЕС в Европейския съвет, но за целта трябва всички останали страни-членки да са съгласни, а Унгария вече обяви, че няма да подкрепи отнемане на гласа на Полша.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че 13 закони, приети от Полша в рамките на 2 години, създават ситуация, при която правителството "може систематично да се намесва политически в състава, правомощията, администрацията и функционирането" на съдебните органи.

След двугодишен спор с Полша днес Европейската комисия обсъди предприемането на наказателни мерки срещу нея. Изпълнителният орган на ЕС вижда в съдебните реформи на консервативната управляваща партия "Право и справедливост" заплаха за върховенството на закона - една от основните ценности на ЕС. Причината - с тези реформи се позволява на политиците и изпълнителната власт да упражняват контрол над съдебната посредством директни назначения на ключови постове.

Освен това, ЕК официално призова Варшава да направи необходимите промени в законовата си уредба, заради които сега процедурата се стартира и по този начин да избегне евентуално прилагане на чл. 7. За целта Полша трябва да промени три закона - този за Върховния съд, с който въведе по-ниска пенсионна възраст за настоящите съдии в съда, този полския ВСС, с който се прекратява моментално мандата на настоящия състав на съдебната квота и този за общите съдилища, с който правосъдният министър може да удължава мандата на които пожелае съдии и да назначава или освобождава председатели на отделни съдилища.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес