Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК към страните-членки на ЕС: Ако плащате за руски газ в рубли, нарушавате санкциите

14 април 2022, 10:31 часа • 16214 прочитания

Плащането в рубли за руски газ е ефективно нарушение на наложените от Европейския съюз санкции. За това предупреди в свой анализ Европейската комисия, предаде Bloomberg.

Схемата за плащане, която руският президент Владимир Путин иска за т.нар. „неприятелски страни” (всички в ЕС, включително България) е да си открият две сметки в Газпромбанк, като едната да е за твърда валута (евро, долари), а другата – в рубли. Плащането може да става в твърда валута, а тя ще бъде конвертирана по „търговски курс” (разбирай определен от Русия) в сметката в рубли. Позицията на България по въпроса е, че ще следваме обща позиция на ЕС, а Германия вече открито заговори за формиране на такава, но Берлин изрично каза, че няма да плаща за руския газ в рубли, защото е нарушение на договора.

Според предварителния юридически анализ на ЕК обаче с това изискване Путин изменя процедурите по плащане и създава нова юридическа ситуация. Накратко – при тази ситуация Русия ще упражнява тотален контрол дали транзакцията е завършена, както и при какъв обменен курс „рубла – твърда валута” ще се прави операцията. Съответно, ЕК предупреждава, че това може да доведе до оскъпвяване на газа за купувача.

ОЩЕ: ЕС помага на Украйна, но помага много повече на Путин: Газовият и петролният гамбит

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес