Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК дава милиони на 8 страни за първата общоевропейска полева болница

25 април 2023, 17:51 часа • 1972 прочитания

Европейската комисия отпуска 106,2 млн. евро на осем държави, за да развият своя капацитет на EMT (екип за спешна медицинска помощ). Става въпрос за инициативата "RescEU" за създаване на общоевропейски запаси от животоспасяващо и друго жизненоважно медицинско оборудване, което може да се използва из цяла Европа при настъпването на извънредни ситуации.

Държавите, участващи в новия проект по инициативата, са Румъния, Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Португалия и Турция (която не е член на ЕС).

Според ЕК целта е "да се увеличи капацитета на спешната медицинска помощ за населението, засегнато от мащабни природни или причинени от човека бедствия", пише БГНЕС.

В рамките на този проект ще бъдат създадени три спешни медицински екипа тип 2 (EMT2), които ще включват хирургически и диагностични услуги. Освен това 17 екипа за специализирани грижи ще предлагат интензивно лечение, лечение на изгаряния, транспортиране на пациенти, съвременна диагностика, рехабилитация, подкрепа за психичното здраве, ортопедично лечение, лабораторни процедури, снабдяване с кислород и подкрепа за телекомуникациите.

Янез Ленарчич, който е комисар по управлението на кризи, заяви, че този нов капацитет на "RescEU" ще се оформи като най-голямата полева болница в Европа и една от най-модерните в света.

Предвижда се новите способности на "RescEU" да започнат постепенно да функционират от 2024 г. Те ще позволят да се реагира на широк спектър от сценарии за бедствия, като екипите ще могат да работят автономно и да подпомагат съществуващите национални здравни заведения, в случай че последните не могат да се справят с дадена извънредна ситуация, обясниха от ЕК.

Тази нова структура ще допълни решаващата роля в реакцията при извънредни ситуации, която вече се осигурява от 15-те екипа за спешна медицинска помощ, съставени от държавите членки в Европейския резерв за гражданска защита, се казва още в съобщението.

Разработването на механизма е в съответствие с инициативата на Световната здравна организация (СЗО) за ЕМТ, която има за цел да намали загубата на човешки животи, причинена от бедствия, епидемии и други извънредни ситуации.

ОЩЕ: Учени казаха къде в Турция ще има ново силно земетресение

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес