Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефективността на руската ваксина "Спутник V" за клетъчния имунитет е близо 100%

28 януари 2021, 20:10 часа • 2578 прочитания

Ефикасността на ваксината срещу коронавируса "Спутник V" за изработването на клетъчен имунитет след имунизацията е близо 100 процента, предаде ТАСС. Агенцията цитира изявление на старши научен сътрудник на центъра "Гамалея" Даря Егорова, пише 24 часа.

Споменатият институт е разработчик на ваксината, която беше регистрирана на 11 август миналата година. "Имунологичната ефективност, която се отнася до клетъчния и хуморалния имунен отговор, превишава 98 процента при хуморалния и доближава 100 процента при клетъчния", изтъкна Егорова. По нейните думи междинният анализ на данните от пострегистрационните изследвания на епидемиологичната ефикасност на "Спутник V" възлиза на над 91 процента. Тези данни, които са в процес на публикация, ще станат достъпни до няколко седмици.

Тази висока ефективност е била регистрирана в най-различни подгрупи пациенти, независимо от техния пол и възраст. По време на изпитанията след регистрацията на "Спутник V" не са били констатирани никакви сериозни странични ефекти от ваксината, както и смъртни случаи след прилагането й.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес