Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавниците на Каталуния подписаха декларация за независимост, чакат диалог

11 октомври 2017, 06:30 часа • 4412 прочитания

След като вчера (10 октомври), премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон не стартира процедура за обявяване на независимост на испанската автономна провинция, макар да заяви, че каталунците желаят независима държава под формата на република, той все пак парафира декларация за независимост на Каталуния. Същото сториха каталунският вицепремиер Ориол Хункерас, както и председателят на каталунския парламент Карме Форкадел.

Документът също така бе подписан от депутати от партиите, подкрепящи независимостта - "Заедно За" и "Кандидатура за народно единство", които имат абсолютно мнозинство в каталунския парламент - 72 мандата, предаде БГНЕС.

Преди това, в реч в регионалния парламент, Пучдемон заяви, че резултатите от референдума на 1 октомври, дават правото да се обяви създаването на независима държава, но поиска от парламента да прекрати обявяването на независимост, за да започне диалог с Мадрид. Искането си Пучдемон обоснова с категоричната и единна позиция на международната общност.

Междувременно испанският премиер Мариано Рахой свика извънредна среща на испанското правителство заради речта на Пучдемон. Тя трябва да се проведе днес, 11 октомври, в 10:00 часа българско време, съобщава The Spain Report.

Засега не е ясно какво ще предприеме Мадрид, но вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария заяви, че Испания няма да приеме никакви действия на база референдум, който е незаконен. "Нито господин Пучдемон, нито който и да било друг, може да достигне до заключения на базата на закон, който не съществува", заяви тя.

Остава отворен въпросът дали Рахой ще активира член 155 от испанската конституция, който позволява на Мадрид да поеме директно контрола върху управлението на която и да е провинция в Испания. Рахой обаче не може да действа едностранно - първо той ще трябва да се обърне към испанския сенат. Комисия трябва да подкрепи предложението на премиера, след което то да се гласува в сената. Един от испанските сенатори, който пожела анонимност заяви пред AFP, че процедурата ще отнеме около седмица. Освен това, при такъв развой на нещата, може би първо Рахой ще предупреди Пучдемон, за да му даде време да се откаже от поетия курс.

Според някои анализатори, Рахой може нарочно да се обърне към член 155, за да предизвика и предсрочни избори в Испания в опит да управлява с правителство на мнозинството, а не на малцинството, както е сега.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес