Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавната дума даде на наемниците от "Вагнер" статут на ветерани от бойните действия

20 април 2023, 20:40 часа • 1399 прочитания

Държавната дума (долната камара на парламента) на Русия окончателно одобри закон, с който наемниците от частната военна компания "Вагнер", участващи във войната в Украйна, ще имат право да получат статут на ветерани и инвалиди от "бойни действия".

Законът е одобрен днес, 20 април, на трето четене, съобщи "Медуза", позовавайки се на информация на "Интерфакс"

В документа се посочва, че такъв статут могат да придобият лица, които "са сключили договор (или са имали други правни отношения) с организации, които допринасят за изпълнението на задачите, възложени на Въоръжените сили на Руската федерация в хода на военната отбрана". По този начин статут на ветеран (инвалид) от военните действия могат да получат бойци, които са били във въоръжените формирования на така наречените Донецка и Луганска народни републики на територията на Украйна още от 11 май 2014 г. и включително до момента в продължаващата война на Русия в Украйна.

ОЩЕ: Глас от руската Дума: Биещите се за "Вагнер" затворници могат да станат депутати

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, който е един от авторите на закона, коментира, че всички, които "защитават Русия, воювайки срещу Украйна", "трябва да имат равен статут на ветеран от войната и бъдете сигурни, че държавата ще се погрижи за тях и техните семейства, независимо дали това е войник, офицер, доброволец или всеки друг, който участва в изпълнението на задачите на специалната военна операция", каза той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес