Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавите от Г-7 обмислят спиране на целия износ за Русия

20 април 2023, 21:12 часа • 3098 прочитания

Някои от ключовите съюзници на Украйна, сред които и САЩ, обмислят налагането на пълна забрана на по-голямата част от износа си за Русия. Според тях това би довело до значително засилване на икономическия натиск върху президента Владимир Путин, който поведе война срещу Украйна в началото на миналата година, съобщава Bloomberg.

Изданието цитира представители на Г-7, според които идеята се обсъжда усилено преди срещата на върха на лидерите в Япония през май, като целта е да се включат и държавите членки на Европейския съюз. Предложението все още се обсъжда и може да се промени, твърдят източниците.

Още по темата Украйна – четете тук

Ако лидерите на Г-7 одобрят този ход на срещата на върха, ще трябва да се договори какво точно ще бъде изключено, като е много вероятно лекарствата и селскостопанските продукти - включително храните, да останат извън обхвата на новите санкции.

Но съществуват потенциални сериозни пречки пред реализацията на подобен план. За да влязат в сила в ЕС, новите критерии ще трябва да бъдат приети от всички членове, а това ще предизвика ожесточени дебати предвид вероятната реакция на компаниите, които все още изнасят стоки за Русия, както и риска от ответни мерки от страна на Москва.

Русия вече отговори на санкциите, като наложи собствени забрани за износ и периодично намалява енергийните доставки за Европа. ЕС ще бъде особено уязвим от ограниченията върху стоки като медта. Почти пълна забрана на износа за Русия може да приближи Москва още повече към Китай, който търси алтернативи на санкционираните стоки.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес