Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавите членки подкрепиха ЕК да инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри

28 септември 2018, 12:24 часа • 560 прочитания

Днес (28 септември) Съветът на министрите официално подкрепи плановете на Eвропейската комисия (EК) за съвместни инвестиции с държавите членки в изграждането на европейска инфраструктура от суперкомпютри на световно равнище, съобщиха от ЕК.

„Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии ще стимулира чрез системата на обществените поръчки, изграждането на конкурентоспособна верига за обработка и доставка на данни с помощта на суперкомпютри в Европа. Чрез своите експертни центрове, то ще осигури по-големи възможности на европейските академични среди, промишленост, малки и средни предприятия и публична администрация, като им предостави достъп до широк спектър от ресурси, услуги и инструменти за подобряване на техните умения в областта на цифровите технологии и иновациите“, заяви комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел по повод решението.

Суперкомпютрите са необходими за обработката на все по-големите обеми от данни. Те носят ползи на обществото в много области — от здравеопазването и производството на енергия от възобновяеми източници до безопасността на автомобилите и киберсигурността. Днес Съветът прие Регламент за създаване на съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC) — новосъздадена правно-организационна и финансираща структура, която ще обедини ресурси от 25 европейски държави, изгради инфраструктура за високопроизводителни изчисления и данни и оказва подкрепа за научни изследвания и иновации в тази област с участието на учени, предприятия и промишлеността. Тази структура ще осигури на публичните и частните потребители от Европа по-добър достъп до суперкомпютри — ключов фактор за насърчаване на конкурентоспособността и иновациите.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес