Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двумесечно бебе почина след ваксиниране, аутопсията не откри връзка с ваксината

08 ноември 2018, 15:14 часа • 3512 прочитания

Двумесечно бебе почина след поставяне на ваксина срещу пневмония в Уляновска област, Русия. Това съобщи Екатерила Уба, заместник-председател на правителството на областта. Инцидентът е станал на 7 ноември.

"Двумесечно момиченце е било доставено в реанимацията в клинична смърт. Лекарите са провели необходимите реанимационни действия. Тя е починала. Известно време преди постъпването й е била направена планово ваксиниране, за което не са били установени противопоказания. Причинно-следствените връзки ще установи експертизата. За момента по заповед на губернатора Сергей Морозов същия ден е организирана комисия по провеждането на служебно разследване, в чийто състав е Медицинската палата. С разпореждане от страна на Министерството на здравеопазването е назначена проверка на районната болница, където се е случило всичко.", пише Уба в своя Facebook профил.

На 8 ноември от министерството на здравеопазването на Уляновска област съобщават, че след проведената аутопсия не е открита връзка между смъртта и ваксината.„

Съобщава се още, че на детето е поставена диагноза (каква точно - не се съобщава), която  по никакъв начин не се свързва с ваксинацията с препарата "Превенар". Все пак всички дози от ваксината, с които болницата разполага са иззети.

Окончателният резултат от експертизата се очаква не по-рано от месец. От Следствения комитет е образувано наказателно производство заради смъртта на бебето.

Припомняме, че по-рано бе съобщено, че министерството на здравеопазването на Русия подготвя федерален закон за забрана на разпространяването на информация с призив за отказ от ваксиниране, съобщи РИА Новости. По информация на "Известия" от здравното ведомство в Русия обсъждат законопроект, предвиждащ привличане под отговорност за призиви за отказ от ваксиниране.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес