Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двойно скочиха за седмица заразените със западнонилска треска в Италия

11 август 2022, 21:40 часа • 1860 прочитания

Броят на заразените с вируса на Западнонилската треска - инфекциозно заболяване, предавано от комари, се е увеличил от 94 през миналата седмица на 144 към 9 август. Такива са данните на Италианския висш институт по здравеопазване.

Въпреки, че не съществува ваксина за защита срещу вируса, който обикновено се предава чрез комари от вида Culex, специалисти препоръчват хората да направят всичко необходимо, за да се защитят от ухапвания. Сред мерките са покриване на откритите части на тялото и широкото използване на репеленти.

Установено е, че инкубационният период от момента на ухапване от комар варира между 2 и 14 дни, а при хората със слаб имунитет този период се увеличава до 21 дни. Около 80% от заразените с вируса не проявяват никакви симптоми, докато при 20% от пациентите се наблюдават симптоми като висока температура, слабост, гадене и повръщане, главоболие и болки в мускулите, а в редки случаи се стига и до фатален край. Случаите на Западнонилска треска се срещат предимно в Африка, Европа, Близкия изток, Северна Америка и Западна Азия.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес