Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двете ядрени централи на Белгия са затворени след атентатите в Брюксел

22 март 2016, 15:35 часа • 4669 прочитания

Двете ядрени централи на Белгия „Доел“ с четири реактора и „Тианж“ с три са затворени заради "системен контрол" след атаките от днес, 22 март, на летището и в метрото в Брюксел, при които загинаха близо 30 души.

За увеличените мерки за сигурност в белгийските ядрени централи съобщи говорителят на енергийната компания Electrabel за Politico.eu.

Военните и полицията са били пред двата АЕЦ-а от началото на почивните дни. На служителите, които не се занимават с работата по експлоатацията на централите, им е казано да напуснат.

Военни са пристигнали на АЕЦ "Тианж" в петък, 18 март, след като властите в местната община са поискали засилване на сигурността, съобщава белгийската RTBF.

Белгия вдигна нивото на тревога от терористична заплаха от трета на четвърта степен – най-високата възможно. Белгийският премиер Шарл Мишел потвърди, че става дума за терористични атаки.

Експлозиите на аеропорта и в метрото в столицата на Белгия станаха само 4 дни след залавянето на 26-годишния Салах Абдеслам. Той е заподозрян, че е единственият оцелял атентатор от нападенията в Париж от 13 ноември миналата година. Вчера министър на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон предупреди, че залавянето на един терорист може да активира друг.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес