Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две джамии във Виена са затворени след атентата

06 ноември 2020, 19:23 часа • 4217 прочитания

След нападението във Виена властите взеха решение за затварянето на джамии, за които има съмнения, че са допринесли за радикализирането на извършителя, съобщи „Дер Щандарт”, цитиран от БГНЕС.

Решението е взето след спешна среща на министрите на вътрешните работи и на интеграцията с председателя на ислямската общност Юмут Вурал. Става въпрос за отнемане на правен статут и разпускане на сдружения, посочва изданието.

Атентаторът е посещавал най-често две джамии, едната от които е под управлението на Ислямската общност в Австрия. Затварянето им е в интерес на обществената сигурност и не е насочена срещу определена религия или членовете на религиозната общност, а срещу злоупотребата на религията за радикализиране, подчертава министърът на интеграцията Сузане Рааб.

По време на пресконференцията вътрешният министър Карл Нехамер съобщи, че преди терористичното нападение във Виена е имало друго разследване. То е установило, че нападателят е контактувал с хора, наблюдавани от Държавната служба за защита на конституцията и борбата с тероризма (LVT). Въпреки това тогава не са направени съответните заключения. Ръководителят на службата е отстранен от длъжност.

Нехамер заяви, че са допуснати „очевидни и от наша гледна точка недопустими грешки“. На въпрос относно политическата отговорност за неуспехите, Нехамер отговори, че вижда отговорността си да действа, когато е бил уведомен за пропуските.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес