Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две АЕЦ са били основната цел на терористите в Брюксел

24 март 2016, 10:00 часа • 8887 прочитания

Основна цел на терористите е трябвало да бъдат белгийските АЕЦ "Тианж" и АЕЦ "Доел". Арестът на последния атентатор от Париж Салах Абдеслам обаче е накарал терористите да ускорят действията си и да извършат атентатите на летището и в метрото, съобщи белгийското издание Derner er.

„Арестът на Абдеслам обезглави брюкселската терористична група и позволи да бъдат избегнати по-мащабни терористични актове, една от чиито цели са били белгийски АЕЦ, уточнява изданието, като се позовава на източници в специалните служби.

Братята Бакрауи, които са задействали бомбата на летището и метрото в Брюксел са именно тези неназовани лица, които през декември са монтирали скрита камера пред дома на началника на белгийската атомна програма. Освен това на тях принадлежат видеозаписите, на които се вижда че домът на началника на белгийската атомна програма е наблюдаван, а маршрутите, по които се движи, са проследявани в продължение на няколко десетки часове. Това е било установено от полицията в хода на антитерористичната операция в дома на друг член на същата терористична група и заподозрян за парижките атентати Мохамед Бакали.

Данните от следствието сочат за това, че именно братята Бакрауи са направили тези записи, изрично пише Derner er.

АЕЦ Тианж бе един от обектите, за които веднага след атентатите на 22 март в Брюксел беше задействана процедура по сигурност. Същото стана и с АЕЦ "Доел".

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес