Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двама българи получават почетни отличия от крал Чарлз III

14 април 2023, 16:28 часа • 6434 прочитания

Негово Величество крал Чарлз III присъжда почетни отличия на двама български граждани в знак на признание за значителния им принос към укрепването на отношенията между Обединеното кралство и Република България, съобщиха от Британското посолство у нас, предава БГНЕС. 

Присъждат се отличия на Стефан Китанов, създател и директор на международния филмов фестивал София Филм Фест. Присъжда му се отличието Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE) за принос към представянето на британското кино в България.

„Работата ми с Британския съвет в София, както и 7-месечният ми престой във Великобритания през 1993 и 1994 година със стипендия на Британския съвет, са в основата на всичко, което успях да реализирам от 1992 насам. Наградата (Почетен член на ордена на Британската империя) е изключително признание за постигнатите резултати от мен и екипа, с който съм работил през изминалите малко над 30 години. Горд съм и съм изключително благодарен за това признание!", каза по повод отличието Стефан Китанов. 

Валентин Въльовски, градинар в резиденцията на Британското посолство в София, се награждава с Медала на Британската империя (BEM) за принос към укрепването на британско-българските отношения.

“Работя като градинар в британската резиденция от тридесет години. Първата ми среща с Негово Величество крал Чарлз III, тогава принц на Уелс, бе през 1998г., когато той посади орехово дърво в градината на резиденцията. По време на втората ни среща, той ми благодари лично за грижите ми към посаденото от него дърво", каза от своя страна Вельовски. ОЩЕ: Коронацията на крал Чарлз III – по-скромна и с модерни щрихи

Почетните отличия се присъждат на лица, които не са британски граждани или граждани на страните от Британската общност, но имат съществен принос за отношенията на Обединеното кралство и тяхната страна.

Негово Величество кралят присъжда тези отличия по предложение на министъра на външните работи и въпросите на Британската общност и развитието.

„Много се радвам, че Негово Величество реши да отличи заслугите на г-н Китанов за представяне на британското кино в България в продължение на повече от 30 години. Като създател на София Филм Фест през 1997, след изключително успешните фестивали Рок Филм Фест 1993, Рок Филм Фест 1994 и Монти Пайтън Фест 1996, реализирани в партньорство с Британския съвет, г-н Китанов има значителен принос за развитието на културните отношения между Обединеното кралство и България, като предлага отличните британски филми на българските зрители, заяви британският посланик в България д-р Роб Диксън.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес