Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Два месеца за преговори с Мадрид поиска Пучдемон

16 октомври 2017, 09:54 часа • 1545 прочитания

Лидерът на испанската автономна област Каталуния Карлес Пучдемон е изпратил писмо на премиера на Испания Мариано Рахой. Чрез него той предлага своеобразно отлагане на независимостта на Каталуния. Според текста на писмото Пучдемон предлага през следващите два месеца двамата с Рахой да се срещнат и да обсъдят ситуацията в региона.

Това на практика означава, че Регионалното правителство иска два месеца за преговори с Мадрид, предадоха местните медии. А световните медии, начело с Reuters и Euronews коментират, че с писмото Пучдемон реално не отговаря на искането на Мадрид от миналата седмица - да каже ясно и твърдо дали Каталуния обявява и стартира процедура за независимост или не го прави.

Actualno.com припомня, че на 1 октомври в автономна Каталуния се проведе референдум по въпроса за излизане от състава на Испания, който Мадрид смята за незаконен. 90,18% от гласувалите се обявиха за независимост, но броят им беше само 2,28 млн. от общо 5,31 млн. имащи право на глас каталунци.

По-рано регионалното ръководство подписа декларация за независимост, която засега не влиза в сила.

Премиерът на Испания Мариано Рахой даде на каталунските власти време до днес (16 октомври) да разяснят положението. Властите в Мадрид обмислят прилагането на член 155 от конституцията, което ще лиши Каталуния от автономия.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес