Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дотам ли стигнаха? Русия купува ракети от Северна Корея за войната в Украйна, твърдят САЩ

07 септември 2022, 10:10 часа • 8442 прочитания

Русия е в процес на закупуване на множество ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея, за да се подсили за продължаващата война в Украйна. Това твърди говорителят на Националния съвет за сигурност към Белия дом Джон Кърби.

По време на разговор „извън камерите“ с репортери във вторник той е заявил, че САЩ не разполагат с "индикации, че покупката вече се е осъществила", нито с данни, че оръжията са достигнали до бойното поле, пише Associated Press. Но Кърби е отбелязал, че планираната покупка показва „колко отчаян“ е станал руският президент Владимир Путин.

„Той купуваше дронове от Иран, сега ще купи артилерийски снаряди от Северна Корея“, цитиран е Кърби от AP. Според него информацията е „показател за това колко много страда отбранителната му индустрия в резултат на тази война и за степента на отчаяние, с която той се обръща за помощ към страни като Иран и Северна Корея“.

За сделката първи съобщиха от "Ню Йорк Таймс“, цитирайки ново понижено ниво на американски разузнавателни данни. Според изданието това е знак, че глобалните санкции са ограничили сериозно веригите за доставки и са принудили Москва да се обърне към "държави-парии", т.е. страни, считани за изгнаници в международната общност.

ОЩЕ: САЩ имат нов план как да затворят вратичките пред Русия за заобикаляне на санкциите

САЩ са предоставили съвсем малко подробности от разсекретената разузнавателна информация за конкретното оръжие, за периода и размера на доставката. Продажбата няма как да се провери от независим източник, добавя NYT. Американски служител е заявил, че освен ракети с малък обсег и артилерийски снаряди, се очаква Русия да се опита да закупи допълнително севернокорейско оборудване занапред.

"Кремъл трябва да е разтревожен, че изобщо трябва да купува нещо от Северна Корея", казва Мейсън Кларк, който ръководи екипа за Русия в Института за изучаване на войната.

Москва се надяваше, че Китай ще бъде склонен да не спазва контрола върху износа и че ще продължи да снабдява руската армия. Но през последните дни американски официални лица заявиха, че макар Пекин да е готов да купува руски петрол с отстъпка, поне досега спазва експортния контрол, насочен към военните сили на Москва, и не се е опитвал да продава военно оборудване или компоненти.

Констатацията идва, след като администрацията на Джо Байдън наскоро потвърди, че през август руските военни са приели доставка на произведени в Иран безпилотни самолети, за да ги ползват на бойното поле в Украйна. Миналата седмица Белият дом заяви, че Русия е срещнала технически проблеми с иранските дронове.

Москва взе от Техеран безпилотни летателни апарати от сериите Mohajer-6 и Shahed през август. Според администрацията на Байдън това вероятно е част от руски план за придобиване на още стотици ирански дронове.

Междувременно и Северна Корея се стреми да заздрави отношенията си с Русия, обвинявайки САЩ за случващото се в Украйна и осъждайки "хегемонистичната политика" на Запада като оправдание за военните действия на Кремъл. Появи се информация, че Пхенян ще прати работници, които да помогнат за възстановяването на окупираните от Русия територии в източната част на страната – Донецк и Луганск. В замяна се твърди, че Северна Корея ще получи технологии, енергийни ресурси и валута.

ОЩЕ: Сделката между Путин и Ким Чен Ун за Украйна - как КНДР ще помага на Русия

Посланикът на Северна Корея в Москва наскоро се срещна с пратеници на двете подкрепяни от Русия сепаратистки територии в украинския регион Донбас. Той изрази оптимизъм относно сътрудничеството в "областта на трудовата миграция", като се позова на облекчаването на граничния контрол на страната си след пандемията.

През юли Северна Корея стана единствената държава освен Русия и Сирия, която призна независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес