Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори при руски ядрен удар - 90% от украинците искат бойните действия да продължат

12 февруари 2023, 11:23 часа • 5961 прочитания

Огромно мнозинство от украинците биха продължили да се борят с руската инвазия дори в случай на ядрен удар от страна на Кремъл и смятат Крим за незаменим. Това сочи представително проучване, поръчано от Мюнхенската конференция по сигурността за нейния годишен доклад, пише германското издание Tagesspiegel.

Изследването цели да се установи как самите украинци гледат на рисковете от ескалация, условията за прекратяване на огъня и дългосрочните гаранции за сигурност. Оказва се, че респондентите в Украйна са "изненадващо необезпокоени от заплахите на Москва, въпреки че хората там биха били първите жертви на руски ядрен удар".

"Използването на тактически ядрени оръжия от страна на Русия не е причина преобладаващото мнозинство да спре съпротивата. 89% от анкетираните заявяват, че ще продължат да се бият дори в случай на ядрена атака срещу украински град. Очевидно, те оценяват риска, свързан с отстъпването, значително по-високо от евентуална ядрена ескалация", пише Tagesspiegel.

ОЩЕ: Зеленски обяви условията за прекратяване на войната на срещата на Г-20

Въпросът за приемливите условия за прекратяване на огъня с Русия също води до ясни отговори. За огромното мнозинство възстановяването на суверенитета върху цялата украинска територия е предпоставка за спиране на военните действия и за начало на преговори.

За 85% от анкетираните оттеглянето на Русия до позициите отпреди 24 февруари 2022 г. не е приемлива основа за прекратяване на огъня.

75% от украинците смятат, че без западни гаранции за сигурност Украйна никога няма да бъде в безопасност от Русия. 72% изискват дългосрочни доставки на оръжие от Запада, а 2/3 са убедени, че Украйна никога няма да бъде в безопасност извън НАТО.

Тези нагласи на украинците "ограничават менюто от устойчиви мирни решения", пишат изследователите от Мюнхенския форум за сигурност.

"От една страна, сплотеността на украинското население, обединено в решимостта си да защитава собствената си демокрация срещу автократичния ревизионизъм на Русия, е основна причина за невероятната устойчивост на Украйна. Ето защо изходът от войната вероятно ще зависи и от това дали тази решителност може да бъде запазена, когато собствените цели може да не бъдат постигнати", се добавя в анализа.

"От друга страна, пространството за маневриране на украинското правителство зависи и от общественото мнение". Ако Володимир Зеленски иска да остане президент и догодина, той е "далеч по-малко свободен" в определянето на целите си за преговори, отколкото автократът Путин.

"Всеки, който се отнася сериозно към мантрата, че нищо не трябва да се решава в зависимост от мисленето на украинците, би било добре да се вслушва внимателно и да взема предвид общественото мнение при вземането на политически решения", обобщава Tagesspiegel.

ОЩЕ: Полеви командир на ДНР: Русия не знае как и няма ресурс да бие Украйна на фронта (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес