Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Документ показвал, че Лех Валенса е бил сътрудник на полските служби

18 февруари 2016, 14:04 часа • 4471 прочитания

Полският институт, отговорен за разследването на престъпления от времето на комунистическото управление в Полша, съобщи, че според новооткрити документи 72-годишният първи демократичен президент на страната и лауреат на Нобеловата награда за мир Лех Валенса е бил комунистически агент.

Таен полицейски документ показва „споразумение за сътрудничество, подписано (с кодовото име на) Лех Валенса „Болек“, заяви пред репортери ръководителят на Института за национална памет (ИНП) Лукаш Камински, предаде БГНЕС.

В съобщение в социалните мрежи Валенса отхвърли обвиненията, посочвайки, че „не може да има каквито и да е било материали, написани от мен“. „Не можете да промените фактите с вашите лъжи, обвинения и измами”, заяви вчера Валенса. Като водач на работническото движение „Солидарност”, в последствие превърнало се в политически проект, бившият пристанищен кранист Валенса се смята за основната фигура при падането на соцрежима в Полша.

Различни историци и политици през годините на преход са твърдели, че именно Валенса е „Болек”, но досега от ИПН не посочваха директно такава връзка.

През 1992 г. тогавашният вътрешен министър Антони Мациеревич публикува списък с 60 предполагаеми агенти на тайната полиция, сред които и Валенса като „Болек”. Сега, 25 години по-късно, Мациеревич е министър на отбраната в новото консервативно правителство, а Валенса вече се откроява като един от основните критици на кабинета. През 2000 г. специален съд изчисти всички възможни подозрения, че Лех Валенса има агентурно минало.

Миналия месец бившият президент призова за публичен дебат в института, където да отговори пряко на продължаващите слухове. В последствие обаче той отмени дебата, а ИПН го обвиниха, че е отказал критиците му да участват в дискусията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес