Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доклад: Франция все още е дълбоко сексистка страна

23 януари 2023, 16:45 часа • 1494 прочитания

Сексизмът във Франция продължава да е на "тревожно" ниво, а много млади мъже смятат, че дискриминационното или насилственото поведение спрямо жените е приемливо, твърди публикуван днес доклад.

Въз основа на проучване, проведено сред 2 500 души, Върховният орган по въпросите на равенството (HCE) - консултативен орган на Франция, установи, че макар повечето от анкетираните да осъждат сексизма по принцип, "те не успяват да го отхвърлят на практика".

Французите са станали по-наясно с неравенството между половете, отчасти благодарение на движението #MeToo, но "предразсъдъците и стереотипите за пола, сексистките клишета и ежедневният сексизъм все още са нещо обичайно", се казва в документа.

"Докладът показва едно френско общество, което остава дълбоко сексистко във всички свои сфери", заяви HCE.

Според него, някои от най-жестоките прояви на сексизъм всъщност се влошават, особено при по-младото поколение.

Докато по-възрастните мъже често остават с консервативни възгледи за ролята на мъжа и жената в обществото, по-младите мъже понякога проявяват агресивни мачистки наклонности, се казва в доклада.

Около 20 % от анкетираните мъже на възраст между 25 и 34 години са заявили, че хваленето със сексуални подвизи е необходимо, за да "бъдат уважавани като мъже в обществото", а 23 % са казали, че мъжете "понякога трябва да използват насилие, за да получат уважение".

По-зле третирани

Докато повечето мъже над 65-годишна възраст смятат, че изобразяването на жени в порнографията е "проблематично", само 48% от мъжете на възраст 15-34 години мислят така.

В същото време около 80 % от запитаните жени са заявили, че смятат, че в живота си са били "по-зле третирани" заради пола си.

14% са заявили, че са били принудени да извършат сексуален акт, а 37% са заявили, че са преживели някаква сексуална ситуация, за която не са били съгласни.

Една четвърт от мъжете в доклада омаловажават сексуалното насилие, като казват, че " се обръща твърде много внимание на сексуалните посегателства".

От HCE заявиха, че са засекли мъжки "отпор" във френското общество, с "набези на мачовци" в социалните медии, които се стремят "да накарат жените да мълчат или да ги дискредитират".

В доклада се посочва, че новите форми на сексуално посегателство влошават положението на много жени, като се посочват онлайн насилието, вербалното насилие в социалните медии и порнопродукциите с "варварско" съдържание.

Председателят на HCE Силви Пиер-Бросолет заяви, че властите трябва да насочат вниманието си към отношението на мъжете "от най-ранна възраст", като включат "масирани действия" в образованието и по-строго регулиране на онлайн сферата.

"Ежедневният сексизъм води до насилствен сексизъм", заяви Пиер-Бросолет пред АФП.

Тя призова също за създаването на публичен независим висш орган за борба със сексисткото насилие в политиката, както и за повече финансови и човешки ресурси за борба с домашното насилие.

HCE препоръча забрана на джендър играчките за деца и обвързване на публичните субсидии за компаниите с напредъка по отношение на равенството.

Превод: БГНЕС

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес