Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До края на годината: Украйна възнамерява да ваксинира 17 милиона граждани

25 ноември 2021, 07:00 часа • 604 прочитания

Украйна възнамерява да ваксинира 17 милиона граждани до края на 2021 г. Това е записано в актуализирания меморандум за икономическа и финансова политика, сключен с Международния валутен фонд (МВФ). Документът беше публикуван от Министерството на финансите на Украйна.

„Осъзнавайки, че усилията за ваксинация са от ключово значение за подпомагане на икономическото възстановяване, ние осигурихме адекватни доставки на ваксини и се ангажираме да ваксинираме най-малко 17 милиона души до края на 2021 г.“, се казва в изявлението.

МВФ отбеляза ниското ниво на ваксинации в Украйна като един от рисковете за ранното възстановяване на нейната икономика.

Киев също така обеща да одитира 13,3 милиарда гривни (около 500 хиляди долара), които бяха отпуснати от фонда за борба с коронавируса за строителство и ремонт на пътища. „Препратихме 212 случая на правоприлагащите органи и се ангажираме да си сътрудничим напълно с всякакви потенциални наказателни разследвания на разходи, свързани с COVID-19“, се казва в ангажиментите на Украйна към МВФ.

Според Министерството на здравеопазването в Украйна, чието население е около 41,6 милиона души, 10,225 милиона души са били напълно ваксинирани, след като са получили две дози от ваксината, а повече от 13 милиона души са получили една доза, пише БГНЕС.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес