Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До 5 млн. рубли глоба за подкрепа на чайлдфри идеите в Русия

24 септември 2024, 11:29 часа • 405 прочитания

Глобите за пропагандирането на идеята за чайлдфри (childfree) в Русия ще бъде до 400 хил. рубли за физически лица, до 800 хил. рубли за длъжностни лица и до 5 млн. рубли за юридически лица. Това предвижда законопроект в Русия, съобщи телеграм-каналът ASTRA.

С или без закон в Русия не искат да раждат: Причините

Думите на Володин

"Пристъпихме към разглеждането на законопроекта, забраняващ пропагандата на осъзнатия отказ от раждането на деца. Става въпрос за възпрепятстването на разпространението на информация, популяризираща бездетността. В тематични публикации и общности в социалните мрежи често се проявява неуважение към майчинството и бащинството, агресия към бременните жени и деца, а така също и към членовете на многодетните семейства.", заяви председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин.

Къде ще се забрани

Той отбелязва още, че законопроектът предлага да се забрани "пропагандата на бездетността" в интернет, медиите, филмите и рекламите.

Опитите

Законопроектът за забрана на "пропагандата на чайлдфри" беше внесен в държавната дума още през 2022 г., но тогава не беше приет. На 18 септември говорителят на съвета на федерациите Валентина Матвиенко заяви, че се застъпва за забраната на движението, а на 23 септември правителството "концептуално подкрепи" законопроекта. 

Чайлдфри: Има ли щастие без деца?

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес