Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дмитро Кулеба поиска спешно по-тежки оръжия от Запада

11 юли 2022, 20:04 часа • 2944 прочитания

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба призова Запада спешно да предостави на Киев по-тежки оръжия в отговор на указа на руския президент Владимир Путин за разширяване на опростената процедура за получаване на гражданство от всички украинци. 

"Призовавам партньорите си да реагират остро: спешно да предоставят на Украйна по-тежки оръжия и да наложат нови икономически санкции срещу Русия", заяви украинското външно министерство в изявление, публикувано на уебсайта му.

В изявлението се посочва, че украинското външно министерство "категорично осъжда" указа. "Това решение е поредното посегателство върху суверенитета и териториалната цялост на Украйна, което е несъвместимо с нормите и принципите на международното право", заявиха от украинското дипломатическо ведомство.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Министерството на външните работи също така заяви, че паспортизацията на украинците "е юридически невалидна и няма да има никакви правни последици за Украйна".

БГНЕС припомня, че днес официалният портал за правна информация публикува указ на руския президент Владимир Путин, според който се дава възможност за опростена процедура за получаване на руско гражданство за жителите на цялата територия на Украйна. Преди това опростената процедура се прилагаше за жителите на Донецката и Луганската народна република, а от края на май - и за жителите на Запорожската и Херсонската област в Украйна.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес