Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джентилони: Италия няма да приеме уроци и заплахи за границите

22 юли 2017, 20:33 часа • 2411 прочитания

Италианският премиер Паоло Джентилони предупреди, че Рим няма да приеме "уроци" или "заплахи" от съседните страни за сигурността на границите поради напрежението в кризата с мигрантите в Европа.

"Ние няма да приемем уроците и още по-малко заплахи като тези, които сме чували от нашите съседи през последните дни", каза той.

"Ние изпълняваме своя дълг и очакваме цяла Европа да направи същото заедно с Италия", посочи министър-председателят, цитиран от AFP.

Италия във вторник привика посланика на Австрия, след като Виена заплаши, че ще изпрати войници до границата, отворена като част от безмитната зона на Шенгенското пространство, за да спре мигрантите да влизат.

От началото на годината през Средиземно море в страната достигнаха 100 000 души. Около 2360 от тях загинаха, според Международната организация на миграцията на ООН. Италия приюти приблизително 85% от пристигащите през тази година - най-вече африкански граждани, които преминават през страдащата от конфликти Либия.

Други държави от ЕС, включително Словакия, Чехия, Унгария и Полша, също изразиха тревога за продължаващите пристигания. Но Унгария, Полша и Чешката република категорично отказаха да участват в план за преместване.

Австрийският външен министър Себастиан Курц в четвъртък призова Италия да спре мигрантите да стигат до континента, като спрат фериботните услуги от островите, казвайки, че "спасителните мисии в Средиземноморието не могат да се разглеждат като билет за Централна Европа".

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес