Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дясната ръка на Мицкоски: Скопие и Белград ще провеждат съвместни правителствени заседания

04 септември 2024, 20:20 часа • 2425 прочитания

"Македония и Сърбия поддържат много близки отношения и със сформирането на новото правителство, водено от ВМРО-ДПМНЕ, те ще се подобрят още повече, защото това са два приятелски, два братски народа, които трябва да имат най-добри отношения и най-добро сътрудничество". Това заяви македонският вицепремиер и дясна ръка на Християн Мицкоски - Александър Николоски, предаде БГНЕС.

Днес македонска правителствена делегация е на посещение в Белград, начело с македонския вицепремиер и лидер на сърбите в РСМ Иван Стоилкович.

Още: Мицкоски: От България ще се опитат да ни изкарат лошите

"Говорихме за политическо и икономическо сътрудничество, разбира се за затопляне на политическите отношения и подобряване на икономическото сътрудничество, увеличаване на търговията, търговския обмен, разкриване на възможно най-много работни места както в Македония, така и в Сърбия за фирми, които работят и в Македония, и в Сърбия", каза на пресконференция Николоски.

На срещите са обсъдени подобряването на инфраструктурата, преди всичко Коридор 10 и изграждането на високоскоростната ж.п. линия Солун-Белград.

"Знаете, че един от основните ангажименти на правителството на ВМРО-ДПМНЕ и моят личен като вицепремиер и министър на транспорта е изграждането на високоскоростна железопътна линия Скопие-Солун, която трябва да бъде добавена към високоскоростна жп линия, която вече съществува от Солун до Атина, а също и на високоскоростната жп линия Белград-Будапеща-Виена.

Надявам се, че възможно най-скоро Сърбия ще построи линията Белград-Ниш-Скопие. В същото време трябва да се развива бизнесът, защото ще бъдат отворени две големи пристанища, които естествено гравитират към Македония, а именно пристанището в Солун и пристанището в Пирея в Атина", обясни Николовски и добави: "уреждаме посещение на делегация на правителството на Сърбия в Македония, а скоро очакваме да установим сътрудничество за провеждане на съвместни заседания на македонското и сръбското правителство".

Още: "Мицкоски поставя под въпрос европейската перспектива на страната си": България размаха пръст на македонския премиер

Бърнабич изрази задоволството си от посещението и поздрави македонските представители за съставянето на новото правителство. "Северна Македония винаги може да разчита на искрена подкрепа и партньорство от страна на Сърбия", каза тя.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за "по-нататъшно развитие на приятелските отношения, опирайки се на общата история и близките културни връзки." Специален акцент бе поставен върху парламентарното сътрудничество. В парламента на РСМ е създадена група за приятелство със Сърбия.

Още: Мицкоски: Имаше опит да ме подкупят за Коридор 8, диалогът с България ще е в Брюксел

Бърнабич и Стоилкович обсъдиха подписания в Скопие протокол, който дава възможност за създаване на свободен пазар на труда в рамките на „Отворени Балкани“.

"Силните и постоянни връзки между двата народа представляват солидна основа за по-нататъшното развитие на сътрудничеството на всички равнища, каза Стоилкович, цитиран от БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес